h1

Land of Dreams?

23 syyskuun, 2007

Keskustelin tuossa joku aika sitten bulgarialaisen, mutta Amerikassa jo kymmenen vuotta asuneen pariskunnan kanssa tulevaisuudensuunnitelmista. He kysyivät toivoisinko voivani jäädä Amerikkaan asumaan ja hämmästyivät, kun sanoin jyrkästi että ei, itseasiassa en toivo. Tahdon taatusti takaisin Suomeen jossain vaiheessa.

He suhtautuivat asenteeseeni hieman samalla tavoin kuin monet suhtautuvat vapaaehtoisesti lapsettomiin: Mutta ethän sinä voi olla tosissasi, odotas vaan kunhan kotiudut tänne, niin kyllä se mieli muuttuu. Tämä on valtavien mahdollisuuksien maa jne.

Pieni pirulainen meni sisälleni, sillä kaikki kirkasotsaiselta patriotismilta haiskahtava ärsyttää minua itikan ininän lailla maasta riippumatta. Vastasin ylistykseen vähän liioitellulla äidinmaallisuudella, vaikken normaalisti suomalaisuutta sen kummemmin hehkutakaan. Sanoin, että pidän kyllä täällä olemisesta ja vuosi tai silleen täällä oleminen on jopa erittäin mukavaa ja avartavaa. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että näkee tämänkin maan elämää sisältäpäin. Mutta. Totesin myös, että tämä maa tuntuu monella tavoin jotenkin enemmän menneisyyteen jääneeltä, kuin Suomi. Suorastaan 80-lukulaiselta. Hieman nuhjuiselta, kaoottiselta ja jäsentymättömältä. Maalta, jossa pyörän tilalla on monessa kohtaa lonksuva nelikulmio. Sähkölampun tilalla kynttilä. Tarkoitan esimerkiksi asumisolosuhteita, terveystietoisuutta, luonnonsuojelua ja tietoyhteiskunnan tilaa. Ihmisoikeuksista puhumattakaan.

Bulgarialaiset todennäköisesti ymmärsivät pointtini ja sanoivat, että toki se on eri asia tulla Amerikkaan Suomen kaltaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta kuin heidän kotimaastaan. Ettei se vissiin tunnu samalla tavalla unelmien maalta ja paremmalta elämältä. Sanoin rehellisesti, että juuri niinhän se on, ei tunnu ei. Eikä edes millään pahalla. En vain ole Amerikkalaisesta yhteiskunnasta ja sen toimivuudesta toistaiseksi mitenkään henkeä salpaavan vaikuttunut. Monen asian selittämätön alkeellisuus ja brutaalius suorastaan ihmetyttää ja ärsyttää minua. Ihmisiä viedään kuin lahtipässiä narussa monissa asioissa, kuten politiikassa ja työelämässä. Terveydenhuoltokaan ei ole täällä perusihmisoikeus, vaan rikkaiden etuoikeus.

Saasteetkin ovat täällä paljon vakavampi ongelma kuin Suomessa ja tilanne tulee vielä tästäkin pahenemaan. Mutta myöntämisen ja rajujen vastatoimenpiteiden sijasta sitä koitetaan peitellä lähinnä kosmeettisilla teoilla sen sijaan että nostettaisiin kissa todella pöydälle. Täällä ei tee juurikaan mieli juoda jatkuvasti vettä kraanasta tai poimia marjoja suuhunsa suoraan metsästä. Se, että täällä ei juuri hyttysiä tai muita ”annoying” hyönteisiä näy, ei myöskään paljon ihmetytä sen jälkeen kun on lukenut Silent Spring -kirjan.

Myönsin myös, että Amerikan politiikan valtava korruptoituneisuus pelottaa minua. En voisi pitää unelmieni kotimaana maata, jossa valtaapitävät tekevät ihan mitä lystäävät, kenenkään mahtamatta sille mitään ja lait ja säännöt eivät koske kaikkia ihmisiä. En myöskään tahtoisi elää pitkiä aikoja elämästäni maassa, jota johtaa vajaaälyinen diktaattori, jota typerykset äänestävät ja jota rikkaat miehet sätkyttävät nukkenaan. Mielenosoittamisestakin voi muuten joutua täällä vankilaan, vaikka olisi vain sitä mieltä että sota ei ole kovin kiva juttu. Että se siitä sananvapaudesta ja vapaudesta ylipäätään.

Jälkikäteen tuli mieleen, että olen kuullut Suomessakin oikeistolaisväritteistä huutelua, jonka mukaan pitäisi ottaa enemmän mallia Amerikasta. Itse en ole siitä lainkaan samaa mieltä. Ei tämä nyt sentään niin unelmien maa ole.

4 kommenttia

  1. Juuri ehdinkin miettiä, että milloinkas pääset sitä maata kunnolla haukkumaan =)

    Omia sukulaisiani lähti 60- ja 70 -luvulla sinne suureen maailmaan, ja varmasti heilläkin oli lähtökohta erilainen kun kielitaidottomina ja rahattomina lähtivät etsimään Suurta Unelmaa. Viimeisin serkku lähti tänä vuonna miehen perässä Kanadaan (yhtäkkiä koko suku löytää miehen ulkomailta) ja asenne oli kyllä vähän erilainen myös tällä serkulla, kun matkalaukkunsa pakkasi…

    Yksi serkku taas lähti miehensä perässä toiseen maanosaan ja hänellä oli äitini mukaan heidän luona kesää viettäessä jo hyvin pienenä asenne: ’minulla on hyvä olla siellä missä milloinkin olen’. Ei sillä maalla ja paikalla niin suuri merkitys ole, vaan niillä ihmisillä, jotka ovat ympärillä =).


  2. Olipa poikkeukselisen urhokas ja omaperäinen kirjoitus, aivan kuin olis kysmyksessä arvostelukykyinen ihminen, joka ei kiehuta enää vettä jääkaapissa,eikä jäädytä sitä uunissa. Hoo,vot.


  3. Hm, Bulgariasta 10v. sitten… mutta nythän nekin ovat jo EU:ssa. Keskustelitteko mitään Bulgarian NYKYtilanteesta, tiedätkö missä määrin he ovat entisen kotimaansa kehitystä seuranneet ja uskovatko EU-jäsenyyden parantavan oloja sielläkin? Luulen kyllä, että melkein mikä hyvänsä läntinen maa olisi vielä TUOHON aikaan (vaikka siis olikin jo, tai viimein, kommunismista vapauduttu) tuntunut bulgarialaisista omaa maata kehittyneemmältä ja valoisampaa tulevaisuutta tarjoavalta. Tosin en hlökoht Bulgarian oloja tunne, mutta uskaltaisin silti uumoilla, että jo tänä päivänä sieltä tuoreilla EU-passeillaan emigroituvilla mietteet voivat olla toisentyyppiset – ehkä hyvinkin semmoiset, että katsellaan nyt vähän maailmaa mutta ilman muuta kotimaahan palataan. Nyt kun bulgaaritkin tosiaan pääsevät niin paljon helpommin ”Eurooppaan”, eli halutessaan kokeilemaan siipiään missä tahansa EU-maassa samoin oikeuksin kuin muutkin, saattaa se ”Amerikan ihmemaakin” heistä tuntua banaalisti vain yhdeltä vaihtoehdolta muiden joukossa, ellei peräti toisarvoiselta.

    Ylipäänsä otaksuisin, että suhtautuminen USA:n mahtavuuteen asuinmaana (pitääkö sitä ylivertaisena unelmamaana vai ei) on aika suoraan verrannollinen siihen, miten rikkaasta ja yhteiskunnallisesti toimivasta maasta tulee. En suoralta kädeltä usko, että missään ns. kehittyneessä, vapaassa maassa sitä Jenkkilää nykyään niin ihmeellisenä tai omaa maata parempana pidetään. Sinun asenteesi on normaali ja varmasti täysin ymmärrettävä jopa ”alkuasukkaalle”, jos tämä Suomea yhtään tuntee (mikä voi toki olla harvinaista), eikä satu ihan pahimman luokan punaniskapatriootti olemaan. Kehitysmaat sitten eri asia, ja kaikki semmoiset joissa valtio määräilee liikaa ja ihmisoikeuksia rikotaan räikeästi; ihmekös tuo jos puutteen ja/tai sorron keskeltä pois päässelle (tai poispääsystä haaveilevalle) maa jonain onnelana näyttäytyykin. Voihan myös olla, ettei moni tällaista haavekuvaa viljelevä välitäkään tietää amerikkalaisen yhteiskunnan nurjista ja arveluttavista puolista, tai on maahan päästyään niin nöyrä ja kiitollinen saamastaan mahdollisuudesta, että sulkee niiltä silmänsä – edellyttäen tietenkin, että itse pärjää. Kukapa sitä nyt ei haluaisi asua subjektiivisesti katsoen itselleen parhaassa mahdollisessa maassa.

    No, aika mutupohjainen kommentti kaikkiaan, mutta tämmöisiä tuli mieleen. (Muuten olen sitä mieltä, että Bulgaria (ja Romania) päästettiin kyllä EU:hun turhan aikaisin, liikaa katsottiin läpi sormien. Mutta tämä nyt menee off topic.)


  4. Sopineekin vaikka tähän myös tämä linkki:
    http://www.alternet.org/story/68399/



Jätä kommentti